12 000 трябва да се изследват до края на „Спри и се прегледай
12 000 трябва да се изследват до края на „Спри и се прегледай / archive.dariknews

Д-р Ирина Джикова - координатор на проекта "Спри и се прегледай" съобщи пред журналисти, че предстои още 6 000 жители в Плевенска област да получат покани, за безплатен преглед за три вида онкологични заболявания.

Д-р Джикова съобщи също, че освен в МБАЛ„Св.Панталеймон"-Плевен и ДКЦ 2, прегледите ще се извършват вече в още пет центъра, които в момента подписват договори.

В новите покани, които ще се изпратят на плевенчани през август, ще бъдат посочени присъединилите се лечебни заведения. През септември се очаква още 2 000 покани да бъдат изпратени до плевенчани, за да участват в проекта. Общо към 12 000 жители на областта се очаква да преминат през безплатните профилактични прегледи.

Скрининговите прегледи за рак на гърдата започнаха на 5 юли в ДКЦ "Св. Панталеймон" в Плевен. Проектът "Спри и се прегледай" е на Министерство на здравеопазването, като инициативата е национална и основната й цел е ранна диагностика на рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и рак на дебелото черво при жени и мъже.

Целевите групи за преглед за рак на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години /цитонамазка/, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ - жени от 50 до 69 години, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво /анализ за скрита кръв във фекалиите/ - жени и мъже, навършили 50 години.

Д-р Джикова поясни, че в началото на проекта в инспекцията дневно са се обаждали по 60 души, за да получат повече информация, но след пресконференцията, на която бяха разяснени подробностите хората, които са получили покани са научили това, което ги интересува.
Според иректора на РЗИ-Плевен, д-р Атанас Гарев, след средата на август се очаква дейността по програмата да се засили, тъй като сега е отпускарски сезон.

Той заяви,че лечебните заведения, които ще работят по проекта са на високо ниво и ще успеят да обхванат всички хора, които са получили покани за безплатните прегледи.