116 граждани с увреждания ще бъдат обслужвани по нов проект
116 граждани с увреждания ще бъдат обслужвани по нов проект / archive.dariknews

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков представи нов проект на Община Плевен за предоставяне на социални услуги в семейна среда, който е стартирал от 1 февруари 2013 година

Проект „Подкрепа за равни възможности" с договор №BG051РО001-5.1.04-0212-С0001, финансиран по Схема „Помощ в дома" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. е на стойност 236 784 лева.

След подбор и предварително участие във въвеждащо обучение, бяха селектирани 66 от 184 кандидати за доставчици на социални услуги в общността, предназначени за хора с увреждания.
По подобен начин, след извършване на персонална оценка на нуждата от оказване на подкрепа в семейна среда, Дирекция „Социално подпомагане" класира 116 от 272-ма граждани в неравностойно положение, заявили желание да ползват социални услуги.

Пет месеца след началото на изпълнението, вече са назначени 46 социални асистенти и 20 домашни помощници, които в продължение на една година ще обслужват общо 116 лица с увреждания - 29 деца и 97 възрастни, на територията на три населени места.

В Плевен ползвателите са 21 деца и 76 възрастни хора, в град Славяново, подкрепа ползват 5 деца и 11 възрастни, а в село Бохот потребителите са 3 деца.
За съжаление, малкият брой местни кандидати за предоставяне и ползване на социални услуги не позволи в село Коиловци да се организира помощ в дома.

За ползвателите на услуги и лицата от кръга на техните социални контакти са планирани ежемесечни консултации със социален работник. За доставчиците - социални асистенти и домашни помощници, всеки месец е предвидено включване в поддържащо обучение по метода „Интервизия" за разглеждане на типични проблемни казуси, а два пъти годишно - през 6 месеца ще се осъществява и участие в специализирани обучения по метода „Супервизия". Обучителите са хабилитирани лица от Медицински университет - Плевен.

За извършване на контрол по качеството на предоставяните социални услуги е разработена система за вътрешен мониторинг, като по процедура, всеки месец ще се осъществяват посещения на място в домовете на потребителите.