100-годишна къща проглежда в центъра на Плевен
100-годишна къща проглежда в центъра на Плевен / archiv.DarikNews

По инициатива от преди две години, НУИ"Панайот Пипков"-Плевен спечели проект със седемстранното участие на България, Испания, Франция, Полша, Румъния, Унгария и Турция - участник и координатор по проекта.

Проектът, който е по програмата "Коменски" се казва "Да нарисуваш културата си на стената" - "Picturing cultures on the walls" и се отнася към смятаните за проява на вандализъм графити, които рисувани на неподходящи места и особено върху нови сгради, паметници и т.н. са наистина едно вредно явление.

Основната цел на проекта няма конкурсен характер, а е свързана с мобилността - пътуването и общуването между ученици и учители.

Преподавателят от НУИ"П. Пипков" в Плевен Маргарита Гаврилова обясни на среща с журналисти, че тук важен акцент е разбиването на наложени през годините стереотипи. В този смисъл тя посочи отношението към южната ни съседка Турция, за която през годините са наслагвани различни негативни нагласи, свързани с периода, когато България е била част от Османската империя.
Във връзка с изпълнението на проекта са направени шест визити извън страната и една у нас като през цялото време, участниците са общували помежду си на английски език.

Като част от инициативите, свързани с мотото на проекта "Да нарисуваш културата си на стената" е задачата да се намери в Плевен едно неугледно място, което именно чрез техниката на графитите - street art, да бъде облагородено.
Като подходящ обект е определена сградата на ул. "Иван Вазов" - в съседство до общинската галерия "Христо Бояджиев".

Маргарита Гаврилова обясни, че за нея са предвидени осем пана, изрисувани с графити, които ще бъдат поставени на прозорците на сградата, като така тя ще "прогледне".

"Прозорците на една сграда са всъщност нейните очи и ние ще накараме тази къща отново да прогледне и видът й да стане по-привлекателен, уютен, а и по-весел и да накара хората, които минават покрай нея да се усмихнат...".

Тя уточни, че за целта, тъй като сградата е частна собственост, са проведени разговори със собствениците на сградата и е взето тяхното съгласие.

В помощ на 15-те деца - участници в проекта ще се включат и преподавателите по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата, Валентин Тодоров и Илиян Ангелов, които ще се погрижат за входната врата на къщата.

100годишна къща "проглежда" в центъра на Плевен
netinfo

Община Плевен ще поеме почистването на пространството около сградата. Финалната фаза на инициативата се извършва и със съдействието на ХГ"Илия Бешков", където се подготвят осемте пана, които вече изрисувани ще бъдат поставени на прозорците на 100-годишната къща в центъра на града.

Откриването на "прогледналата" къща е предвидено за четвъртък- 30-ти май от 17:00 часа. При лошо време ще се проведе в същия час на другия ден.