general vazov
general vazov / dariknews.archive
Сто години от Дойранската епопея ще бъдат отбелязани тържествено в Троян на 15 септември - събота. В 9:00 ч. ще има панихида в църквата „Света Петка Параскева”, след което с литийно шествие хората ще се отправят към паметника на загиналите във войните троянци, за да поднесат венци и цветя. По-късно ще бъде открит паметник на генерал Владимир Вазов, командир на 9-та пехотна Плевенска дивизия, в чийто състав е 34-ти пехотен Троянски полк.
От 17:00 ч. в местността Турлата започва историческата възстановка, която ще пресъздаде битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война. Организатор на мащабната проява, в която ще се включат повече от 300 души, е троянският клон на Национално дружество „Традиция”. Главните герои във възстановката, включително военачалникът ген. Владимир Вазов, ще бъдат изиграни от обществено значими личности, но не е изключено да има и звездно актьорско участие.
От 19:00 ч. в събота във фоайето на Народно читалище „Наука – 1870 г.” в Троян ще бъде открита изложбата „Светът за българския воин”. След това е концерт-спектакълът на ансамбъл „Българе” „Осмото чудо”.