10 пъти по-малка е издръжката на студент в България
10 пъти по-малка е издръжката на студент в България / netinfo
Един от основните проблеми на висшето образование у нас е недофинансирането на системата. Издръжката на един студент в България е 10 пъти по-малка от средната за ЕС и 25 пъти по-малка от тази в САЩ. Това каза  при посещението си в Плевен министърът на образованието Даниел Вълчев. Министър Вълчев допълни още, че друг голям проблем е недофинансирането на образователната система, която е изцяло зависима от държавата.

Като втори основен проблем на висшето образование министър Вълчев изтъкна застаряването и недостатъчната мотивация на академичния състав. Той посочи, че у нас има около 1000 асистенти над 60 годишна възраст и почти не се среща доцент под 35 и професор под 45 години.

На трето място Даниел Вълчев постави проблема с пръснатата и неефективна външна и вътрешна структура на висшето образование. По този повод той поздрави ръководството на плевенския Медицински университет за закриването на двата колежа за медицински сестри в Плевен и Велико Търново. Министърът обеща запазване на всички места за обучение на медицински сестри в централата на университета и дори възможност за увеличаване на приема.

Той обясни, че българските дипломи ще бъдат признати в Европа, но това не означава разрешение за практикуване на дадена професия, ако тя е регулирана, а именно медицинска, юридическа, инженерна, архитектурна и др.