1-ви Национален Еко Турнир по карате на Крушунските водопади
1-ви Национален Еко Турнир по карате на Крушунските водопади / dariknews.archive

На 20 Юни 2015 година в местността „Крушунски водопади" - село Крушуна ще се състои 1-ви Национален Еко Турнир по карате за деца, младша, старша възраст, девойки и младежи.

Официалното откриване на събитието ще бъде от 14:00 часа като веднага след това, във връзка с кампанията „Да изчистим България", като един отакцентите в събитието ще бъде организирано почистване от каратеките на прилежащата територия на "Крушунски Водопади".

Екотурнирът е организиран от Клуб по Бойни Изкуства „Петромакс" - град Плевен и Българска Национална Федерация Карате /БНФК/със съдействието на Община Летница.

Крушунска бигорна каскада/ Крушунски водопад/ е водопад в Северна България, близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадът се намира на 6 км. от град Летница. Крушунският водопад е известен със своята живописност. Той е образуван от множество карстови тераси. Има пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. В района има още два по-малки водопада, единият от които се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери - Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера.

1ви Национален Еко Турнир по карате на "Крушунските водопади"
netinfo

Това е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. Главният водопад се спуска от височина 20 м. Разделя се на няколко ръкава и създава още няколко водопада.

В района са изградени много екопътеки, които водят до местните забележителности. През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.