/ iStock/Getty Images
Първокласниците в Перник ще получат като подарък от общината на 15 септември книгата "Здравей, аз съм Перник". Тя е адаптирана за най-малките жители на града и на достъпен за тях език разказва за историята и забележителностите на родното им място.

Автор на книгата е писателят Славчо Чанев - главен експерт в отдел "Култура" в общинската администрация. Илюстрациите са на местния художник Людмил Методиев. Те позволяват да бъдат дорисувани, или оцветени, провокирайки интереса на децата, поясниха авторите.

Книгата "Здравей, аз съм Перник" ще бъде подарена седма година на влизащите за първи път в класните стаи в училищата в общината. Творбата се смята, според специалисти, за най-добрата детска книга, представяща историята и развитието на Перник.

С помощта на благотворителна кампания 491 деца в неравностойно положение, от които 51 първокласници, ще получат раници с комплекти ученически пособия и помагала. Списъците на учениците са предоставени от директорите на учебните заведения и включват деца с решения от ТЕЛК, сираци, полусираци и деца от социално слаби семейства.

"В кампанията са се включили 29 местни фирми и община Перник", посочи Елизабет Иванова, която е сред инициаторите на проявата.
БТА