/ DarikNews, архив
Предприятието ще пусне в експлоатация 3 когенератора
Три когенератора ще пусне в експлоатация "Топлофикация - Перник" след края на отоплителния сезон, съобщи изпълнителният директор на дружеството Ясен Кацаров по време на провела се днес кръгла маса.

По думите му над 90 процента от строително-монтажните работи са приключили. В началото на следващата година да започнат пусково-наладъчните дейности, така че от следващата пролет предприятието ще работи само с природен газ в летните месеци.

Инвестицията бе планирана за лятото на 2021 г. Забавянето се наложило заради трудности при проектирането и съобразяване с наличните многобройни комуникации на площадката на ТЕЦ "Република", обясни бившият директор на "Топлофикация - Перник" Любомир Спасов.

Тези когенератори не могат целогодишно да осигурят необходимата енергия за града, обясни Кацаров. Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 МВ, а електрическата - 21,7 МВ. Имаме реалния шанс с когенераторите поне през летния сезон да станем въглеродно по-неутрални, каза още Кацаров.

Две трети от населението на Перник ползва пряко топлинна енергия повече от 50 години. ТЕЦ "Република" разполага с 3 парни котела и доставя топлоенергия на 20 000 абоната.

Днес в миньорския град се състоя кръгла маса на тема "От въглища към здраве - възможен ли е преходът?", организирана от местното сдружение "Дишай, Перник".
БТА