/ iStock/Getty Images
Петима общопрактикуващи лекари от Перник са готови да помагат безвъзмездно в новообособената Ковид зона в бившата Минна болница.

Това съобщи д-р Борис Косаров, който е председател на местната съсловна организация, който също е сред доброволците. По думите му, джипитата могат да поемат 6-часови дневни дежурства през седмицата и 12-часови нощем и в събота и неделя.

Сега тече ваксинация и сме ангажирани почти целодневно, посочи д-р Косаров. Той допълни, че през кабинетите на общопрактикуващите лекари също преминават пациенти с коронавирус и в момента са доста натоварени.

Над 60 г. е средната възраст на общопрактикуващите лекари в региона.

Наскоро в бившата Минна болница бе разкрит нов сектор за хоспитализация на заразени с коронавирус като превантивна мярка при евентуално повишаване на заболеваемостта. Той има 20 легла и необходимото оборудване, включително и кислород. Новият сектор ще заработи при необходимост.

Общопрактикуващите лекари помогнаха неотдавна за запазването на Детско отделение в пернишката болница, като в продължение на няколко месеца даваха дежурства, припомни д-р Косаров.


 
БТА