/ iStock/Getty Images
На пет сцени ще се реализира провеждащият се от днес (8 юни) в Перник Осми международен детско-юношески театрален фестивал "Арлекин", съобщиха от общинския пресцентър.

Първите участия ще започнат с откриването му от 19:00 ч. довечера с атрактивен театрално-музикален спектакъл в Драматичен театър "Боян Дановски", а от 21:00 ч. специално шоу ще ознаменува събитието. Част от церемонията по откриването ще бъде изпълнение на златното момиче на Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Граовче" Цвета Страхилова, която след успешна трансплантация се завръща на голямата сцена.

Програмата на фестивала е ориентирана така, че да обхваща всички възрастови групи, по отношение на сюжетите на спектаклите – от 4-5 годишните до 18-20 - годишни зрители.  Най-малките ще се потопят в магията на куклите, където ще общуват отблизо с вълшебните марионетки и ще видят как те оживяват в ръцете на артиста. Децата ще се насладят на куклен театър и ще видят как се случва той на откритото пространство на "Ларгото" в центъра на града.

Участниците в проявата ще представят изкуството си и на сцените на ДТ „Боян Дановски“, лятното кино, театралния салон на Обединения детски комплекс и Минния музей. Пернишката публика ще види творби на Уилям Шекспир, Гогол, Андерсен, Джузепе Спампинато, Матей Вишниек, Чехов, Ст.Л.Костов, Здравка Каменова, Александър Белтов и други знаменити автори.

 Детско-юношеският международен фестивал "Арлекин" е създаден през 2013 година по идея на децата и младежите от детско-юношески театър "Мускетарите" към Обединен детски комплекс Перник, с ръководител и режисьор Ваня Михова.

Тази година в театралния маратон ще се включат над 700 младежи от 23 театрални състава, с 31 спектакъла.

Специални гости на фестивала са групи от Италия и Румъния.
БТА