Снегът създаде проблеми в Монтанско и тирове бяха закъсали на околовръстния път на областния град. Шофьорите обясниха, че пътищата са заледени и не са опесъчени и призоваха отговорните институции да си свършат работата.

Снеговалежът в област Монтана вече е спрял, обстановката се нормализира, няма затворени или блокирани пътища, няма критични ситуации с реки и язовири, заяви областният управител Ивайло Антонов.

В очакване на снежната покривка: Ето каква е обстановката по проходите у нас

Заради натежали жици от снега е прекъснато електрозахранването на село Дълги Дел в община Георги Дамяново. В момента екипи на „Електрохолд“ работят на мястото на аварията и се очаква съвсем скоро тя да бъде отстранена, заяви Антонов.

Той припомни, че тази сутрин главен път Е-79 е бил блокиран за кратко на обхода край Монтана от препречени на шосето тежкотоварни камиони, движели се с летни гуми и поднесли на мокър участък, но към 10:00 часа те са били изтеглени от екипи на пожарната от Монтана и пътят е освободен за движение, като до момента няма проблеми.

АПИ

Призивът е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. Прогнозите са за обилни снеговалежи на Северозапад, предаде NOVA.

Двадесет и седем снегопочитващи машини обработват републиканските пътища в областта.

► Работата им на първокласния път I-1 при Обходния път на Монтана бе затруднена от множество спрели автомобили, които не са били подготвени за движение при зимни условия. Екипи на Областно пътно управление – Монтана и на пътноподдържащата фирма оказват съдействие за изтегляне на авариралите автомобили, за да се възстанови трафикът във възможно най-кратък срок. Две машини осигуряват проходимостта на пътя през прохода „Петрохан“.

АПИ

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.
 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.​

АПИ