/ БТА
Около 50 души от администрацията на ВиК-Монтана протестираха пред сградата на дружеството срещу уволнението на управителя Валери Иванов.

Те прочетоха декларация от работещите, от ръководството и синдикатите, в която заявиха, че не приемат замяната на опитен инженер и ръководител с човек, който не познава материята и региона.

Обстановката в област Монтана: Няма затворени пътища, но 20 населени места са без ток

На протеста бе съобщено, че във ВиК-Монтана работят около 350 души, като всички те подкрепят досегашния управител Валери Иванов. В декларация протестиращите заявиха, че не приемат замяната на доказан експерт с 33 години стаж в дружеството, преминал всички нива от технически ръководител на район до управител, познаващ цялата водопроводна мрежа в областта, с човек, далеч от експертността на инженера и непознаващ областта, ВиК-мрежите и материята.

Водата няма цвят и трябва да се управлява без цвят, а с отговорност, защото е изключително важна за живота и здравето на хората“, заявиха протестиращите. Те посочиха, че благодарение на експертната работа на Валери Иванов в последните няколко дни не е допуснато водата в Монтана и другите по-големи градове на региона да спре, въпреки че в продължение на много часове в почивните дни нямаше ток и помпите в станциите нямаше как да се захранят.

Валери Иванов съобщи, че на общо събрание на дружеството вчера представителите на държавата, които имат 51 % от акциите, са решили да го заменят с Радослав Георгиев от Видин, който никога не е работил в системата на ВиК.

На събранието не са присъствали останалите акционери, които са 10 общини от област Монтана. Иванов, който е дългогодишен управител на ВиК-Монтана, заяви, че на 14 март 2023 година е назначен с нов тригодишен мандат след спечелен конкурс за поста. Събранието е било свикано на основание, че Валери Иванов няма достъп до класифицирана информация, но от 24 ноември този достъп му е възстановен и на практика формалният повод за това е отпаднал, макар това да не е записано като необходимо условие за заемане на длъжността.

Иванов заяви, че продължава да изпълнява задълженията си, докато фигурира като управител на дружеството в търговския регистър, защото заради усложнената зимна обстановка в момента има села без ток и вода и трябва да се вземат отговорни решения
Цветомир Цветков, БТА