/ iStock/Getty Images
Разкриха схема за добиване на криптовалута и наркооранжерия в Ломско. Специализираната полицейска операция е проведена на 10 ноември, след получен сигнал, съобщиха от полицията.

МВР

Криминалисти от Районно управление-Лом предприели проверка в производствени постройки на бивш военен завод в ломското село Сталийска махала, собственост на 55-годишен местен жител, с криминални регистрации.

Установено било, че ползвател на една от постройките е 50-годишен многократно осъждан мъж от с. Трайково. В хода на претърсването в сградата, ползвана от мъжа, е открита оборудвана с вентилационна, отоплителна и напоителна система оранжерия със засадени 60 растения коноп, достигнали височина около 60 см, с тегло на листната маса 2,2 кг.

Десетки компютри са крали ток в нелегалната ферма за криптовалута край Чирпан (ВИДЕО)

От помещението са иззети препарати за растителна защита, торове и инсталация за тяхното дозиране. Последвало претърсване и на две къщи, обитавани от мъжа, където е установено неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа.

Открити са и нефункциониращи помещения, пригодени за оранжерии за отглеждане на канабис, иззета е пластмасова кутия, съдържаща 1,5 грама канабис. Мъжът е задържан за 24 часа.

МВР

В съседна сграда, стопанисвана от 55-годишния мъж, криминалистите установили монтирани 71 компютърни устройства - според данните до момента, ползвани за добиване на криптовалута.

Изяснено е че те бивали захранвани посредством електрически проводник, вкопан в земята и свързан директно към трафопост след измервателните му уреди, с което са създадени условия за неотчитане на потребената електрическа енергия.

Местопроизшествието е посетено и от екип на електроразпределителна компания, по чиито данни консумираната електроенергия на денонощие се оценява на над 1000 лева.

Издирват собствениците на ферма за криптовалута в Чирпан

Устройствата са демонтирани и иззети. Окръжният прокурор на Монтана Росен Петков, Районният прокурор Емил Овчаров и ръководителят на сектор "Криминална полиция" в РУ на МВР в Лом главен инспектор Иван Аврамов дадоха брифинг на открито пред сградите на някогашния военен завод в село Сталийска махала, по повод разкритите в тях ферма за добиване на криптовалута и оранжерия за отглеждане на канабис.

Росен Петков съобщи, че във фермата са намерени компютърни конфигурации с много мощни видеокарти, всяка от които е на стойност около 6200 лева, а общата стойност на техниката е над 450 000 лева. 

По случаите са образувани досъдебни производства и работата по документиране на престъпната дейност на двамата мъже продължава.