/ БТА
Центърът за застъпничество и подкрепа в Монтана може да осигури специализирана помощ на украински семейства, напуснали домовете си заради войната и пребиваващи на територията на областта, съобщиха терапевтите от центъра  Илина Гечовска и Петко Петков в разговор с областния управител на Монтана Ванина Вецина, която посети центъра.

Терапевтите увериха областния управител, че случай на спешна нужда от кризисна интервенция на жена или дете от Украйна, които пребивават на територията на областта, могат да помогнат.

Център „Зона закрила“ е създаден в Монтана през 2015 година по инициатива на УНИЦЕФ като социална услуга с цел подкрепа на деца, пострадали от насилие или свидетели на престъпление. В центъра често пребивават не само деца, а и техните родители, които също често са жертви на насилие и също получават цялостна помощ – медицинска, психологическа, юридическа.

Специалистите от центъра показаха на Вецина т.нар. терапевтични стаи, както и стаята за щадящо изслушване на деца, известна като „синя стая“. Тази стая е оборудвана с камери и микрофони и разговорът се записва. Зад стъклото обикновено са съдия, прокурор, разследващ полицай, адвокат.

Най-малкото дете, изслушвано в центъра в Монтана, е било 4-годишно.

Специалистите от „Зона закрила“ съобщиха, че броят на жените и децата, станали жертви на насилие, се увеличава през последните години. Причините за него са комплексни - безработица, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, психиатрични заболявания, изолацията заради ковид пандемията.

В резултат на това потърпевшите често са с тежки симптоми. Работата с тях обаче се затруднява от липсата на клинични терапевти в трите северозападни области Монтана, Видин и Враца.
 
БТА