крадец Коледа
крадец Коледа / / iStock/Getty Images
Два грабежа от възрастни хора, станали в домовете им, са разкрили през почивните дни полицаите в Монтанско, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

Късно в нощта на 13 февруари двама непознати с качулки на главите изкъртили врата и нахлули в дома на самотно живеещ 80-годишен човек в град Вълчедръм. Единият го блъснал и повалил, след което взел от джоб на ризата му 300 лева, а после апашите си тръгнали. Възрастният човек подал сигнал на телефон 112 и след няколко часа криминалистите задържали нападателите - две непълнолетни момчета на по 16 години, които направили пълни самопризнания. Те са задържани за денонощие с полицейския арест в Лом. Срещу тях е образувано досъдебно производство по член 198 от НК.

Пак същата нощ непознат нахлул в къщата на 79-годишен пенсионер в Берковица, стигнал до спалнята му и започнал да го души за гърлото, за да каже къде държи парите си. Човекът му казал, че има само 20 лева и нападателят си тръгнал с тях, след като преди това преровил повечето шкафове в дома. След сигнал до полицията малко по-късно той бил разкрит и задържан. Оказала се, че това е 28-годишен мъж от Берковица, който е направил самопризнания. Срещу него също е образувано досъдебно производство за грабеж, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.