/ БГНЕС

Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.И., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление против политическите права на гражданите.

Арестуваха перничанка за купуване на гласове

На 13.11.2021 г. обвиняемият срещнал познат в центъра на с. Ерден, област Монтана. Поинтересувал се дали ще гласува на предстоящите изборите за народни представители от 47-ото Народно събрание и за президент и вицепрезидент на Република България. Той отговорил утвърдително, при което обвиняемият му дал 50 лева, за да гласува за посочения от него номер в бюлетината. На следващия ден мъжът упражнил избирателното си право по искания от С.И. начин.

В деня на изборите, 14.11.2021 г., обвиняемият С.И. бил в кафене в с. Ерден. По време на разговор се разбрал с жителка на селото да даде избирателния си глас в полза на определена политическа партия и кандидат-президентска двойка, като посочи казаните от него номера. Жената изпълнила договорката, като отишла до секцията и гласувала. Връщайки се в заведението, С.И. й дал 50 лева в присъствие на съпруга й. Той на свой ред се поинтересувал дали и на него няма да му бъде платено, за да даде избирателния си глас за конкретна партия. Обвиняемият му отказал с обяснението, че „много говори“.

Ядосан от пренебрежителното отношение, мъжът разказал на полицейски служител за случилото се.
Задържаха мъж за купуване на гласове в Благоевградско

В хода на разследването е било установено, че по време на предходните избори за 46-ото Народно събрание на 11.07.2021 г., обвиняемият дал сумата от 80 лева на две лица, за да упражнят избирателното си право за партия, обозначена с конкретен номер в интегралната бюлетина. Те взели парите, след което посетили избирателна секция. При гласуването обаче дали гласа си за друга партия.