/ iStock/Getty Images
Започна поставянето на пътни знаци
От тази сутрин започна поставянето на нови пътни знаци по северния път Монтана - Видин през монтанските села Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин, Смирненски, Дъбова махала и град Брусарци, с които се забранява преминаването на тежкотоварни камиони, съобщи за БТА областният управител на Монтана Ванина Вецина, която лично е присъствала на поставянето на първите знаци.

Вецина уточни, че до края на седмицата всички знаци ще бъдат монтирани и ще има контрол от страна на полицията за преминаване на тирове. По този начин ще бъде изпълнено желанието на хората от въпросните села трафикът на камиони от София към моста над Дунав при Видин - Калафат да бъде отклонен по главен път Е-79. Тя припомни, че северния път е по-къс с 20 километра от Е-79, но е по-тесен, изграден е за леки автомобили, а не за камиони. Въпреки това много шофьори на тежкотоварни автомобили предпочитат северния път пред Е-79, защото пестят гориво и време.

По този начин обаче хората в селата по северния път са подложени на непрекъснат стрес от висок шум, постоянни инциденти със съборени от тирове огради и къщи, разбит път и инфраструктура около пътя. Хората от тези села са подавали многократно жалби до областната управа и други държавни институции, но години наред тези жалби са оставали без никакъв резултат. „Смятам, че хората имат право на спокоен живот без шум и стрес от преминаващи с голяма скорост около домовете им камиони“, обяви Вецина. Тя съобщи, че по време на проверката днес през шосето в село Студено буче са преминали десетки тирове и коментира, че след седмица това няма да е така.

На 28 май в дома на възрастен човек в село Доктор Йософово влезе тежкотоварен камион, чийто шофьор изпуснал завой. По чудо 89-годишният стопанин остана невредим, понеже в този момент отишъл до магазина за хляб. Възрастният човек е оказал първа помощ на шофьора на камиона и повикал медицински екип да го откара в болница в Монтана.
БТА