Самоделна бомба избухна пред вилата на известен адвокат от Монтана. Пострадали при взрива няма, съобщи NOVA. Това е второ покушение срещу Красимир Босев. През 2019 година беше взривена колата му.

Покушението срещу известния адвокат Красимир Босев става около 17 часа в сряда, в къщата му в монтанското село Войници. Точно тогава адвокатът отишъл до имота си. Самоделното взривно устройство е било заложено пред вратата на вилата и е било забелязано от адвокат Босев преди да избухне.

„Тук има чешма. Всичко се е вдигнало нагоре. Някаква жичка е имало вързана тук“, разказва Филка Александрова, жител на село Войници.

При пристигането си Босев първоначално не забелязал взривното устройство. Влязъл в имота и минути след това видял бомбата. Веднага се обадил в полицията, разказват съседи.

„Дадени са му инструкции да се отдалечи и затова вероятно не е пострадал, след което оперативната група установява, че вече се е взривило това устройство или вече се е задействало. Но как точно с дистанционно ли - ще разберем от експертите. Ако е бил близо - вероятно е щял да пострада“, посочва прокурор Лили Илиева.

Взривната вълна чупи прозорците на къщата. От прокуратурата в Монтана съобщиха, че до момента няма заподозрян или задържан по случая. А адвоката отказа да коментира.

 „Предстои назначаването на експертизи, за да установим точния размер на щетите, както и експертиза относно взривното устройство, което е най-важното. Работим и, разбира се, по авторството на деянието, но за момента нямаме насоки и не работим срещу конкретни лица, но уточняваме кой има мотив да извърши подобно деяние“, твърди прокурорът.  

На 7 октомври 2019 година в гаража на Босев избухна друга самоделна бомба. Тогава изгоря напълно джипа му. Взривът нанесе и сериозни материални щети в сградата. Животът на 12 семейства беше застрашен. Тогава той предполагаше, че покушението е свързано с работата му.

„Тези хора са решили, че трябва по този начин да ме сплашат и да ме откажат да защитавам моите клиенти, което аз държа да им съобщя чрез Нова телевизия, че това няма да стане“, заяви адвокат Красимир Босев.

Дни след този взрив беше задържан 57-годишен мъж, криминално проявен, с множество присъди. След водено дело, той беше осъден за извършването на палежа на осем години затвор. Досега няма данни, кой обаче е поръчителят му.