За пръв път от месец насам броят на активно болните от COVID-19 в област Монтана падна под 1000, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана.

Към края на вчерашния ден с активна инфекция са 975 души, а преди две седмици те бяха 1952 души. Общата заболеваемост в региона е 650 на 100 000 души, като тя също намалява в сравнение с пика на заразата, когато в някои общини достигаше 1500 на 100 000.

Директорът на РЗИ в Монтана д-р Елена Борисова обясни за БТА, че причините за спада на заболеваемостта са комплексни - въведените от правителството мерки, увеличеният брой на ваксинираните, проверките на здравната инспекция и полицията за спазване на мерките, отминаването пика на вълната и т.н. Борисова съобщи, че област Монтана е в челото на черната класация за най-висока смъртност от заразата в България и това се дължи на няколко фактора, като водещ сред тях е ниският процент на ваксинирани хора.

През вчерашния ден в региона са починали петима души, заразени с COVID-19. Общият брой на загубилите битката с болестта в региона от началото на пандемията е 872 души.
БТА