Пенсионери станаха жертва на „ало“ измамници в Монтанско. От началото на годината полицията предупреждава за активизиране на престъпниците. Оказва се обаче, че възрастните хора вече не се лъжат така лесно, съобщава NOVA.

В края на миналата седмица 77-годишната Маргарита Апостолова от Берковица е една от получилите обаждане по домашния телефон от мъж, който се представил за инспектор Кръстев.

„Вижте - снощи тук една баба са я излъгали, отрязали са ѝ пръстите и е в тежко състояние. Попитаха ме имам ли доверие в МВР. Казаха, че съм в списък и сега ще ми звъннат по телефона”, разказа Апостолова.  

След минути на телефона ѝ звъннала жена, която се представила за дъщеря ѝ. Имала нужда от пари за операция.

„И да е така, тя няма по този начин на мен да ми се обади, че е счупен, а ще ми го каже по деликатен начин. Тя разбра, че се усъмних. Каза ми оставете 50 000 лева на масата и ние сега ще дойдем да ги вземем. Поканих ги“, добави тя.

Маргарита не се вързала на телефонните измамници, затворила им телефона и звъннала на полицията, за да сигнализира. Ден по-късно звъннал телефонът и на 75-годишната  Детелинка Крумова, също от Берковица. На нея ѝ се обадила жена, която се представила за дъщеря ѝ и поискала 50 000 лева за операция.

„И аз вече знаех, че това са измамниците. Започнах да увъртам. Казах им да започват операцията. Обясних им, че ще ги донеса с мисълта да се обадя след това на полицията и да направя, каквото ми кажат, за да ги хванат”, уточни Крумова.

Няколко минути след това й звъннал мобилният телефон. Представили се от полицията. „Аз тук вече не помислих адекватно и му повярвах, че това е човек от полицията“, добави тя.

Така решила, че започва да помага на полицията като изпълнявала всичко, което и кажат измамниците. Събрала 10 сребърни пръстена и всичките си спестявания от 3 600 лева. През това време получавала и заплахи.

За последната седмица, телефонните измамници звънели на хора от Берковица, Монтана и Чипровци. Полицията е на крак заради случаите. Зам.-директорът на областната дирекция на МВР Мариян Божинов обясни, че за изминалата седмица са подадени общо пет сигнала за опити за телефонни измами.

„За радост, няма осъществена измама, при която да са предадени пари. Това показва, че хората вече имат изградени реакции при такива обаждания и не се поддават”, добави той.

Божинов обясни, че най-често „ало” измамниците се представят за лекари и искат големи суми пари за спешни операции след претърпени инциденти. Той посъветва хората: „При такова обаждане да запазят самообладание и преди да предприемат действия да потърсят контакт с близките, приятелите си и на телефон 112. Важно е да се знае, че МВР не иска съдействие, чрез предоставяне на пари или накити”, поясни Божинов.
NOVA