/ / iStock/Getty Images
Всички легла за пациенти с коронавирус в интензивното отделение на МБАЛ "Д-р Параскев Стоянов" в Ловеч са заети, а областта върви към тъмночервената зона на ковид картата, съобщиха от пресцентъра на общината след заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, състояло се тази вечер.

Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска е посочила, че лекарите са изключително натоварени, а свободните легла за болни с коронавирус в неусложнено състояние са само пет.

"Вместо да свършим най-лесното - да се ваксинираме, изправени сме пред абсурдната ситуация да се борим за свободни легла", изтъкнала кметът Корнелия Маринова.

За пореден път медицинските специалисти коментирали факта, че ваксинираните лица, когато се разболеят от COVID-19, го прекарват с по-лека симптоматика. Нови легла за пациенти с коронавирус можело да се разкрият, но има проблем с персонала, пояснил д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч.

Директорът на РЗИ д-р Росица Милчева е съобщила, че заболеваемостта в региона е 391 на 100 000 души население.

През последното денонощие в общината има 23 нови случая, осем са ученици. Карантинираните паралелки в момента били 14.

Ваксинацията в областта изостава с около два пункта назад от средното за страната, което е 22.6%, допълват от пресцентъра на община Ловеч.
БТА