/ iStock/Getty Images
Общинските съветници в Троян с пълно единодушие са дали съгласие за преименуването на единственото в страната училище за планински водачи в троянското село Черни Осъм. Това съобщи за БТА кметът на общината Донка Михайлова след днешното заседание на Общинския съвет.

Михайлова бе внесла предложението на директора и Педагогическия съвет на учебното заведение, според което от Средно училище "Васил Левски" да стане Средно училище за планински водачи "Минко Занковски".

Част от мотивите гимназията да носи името на известния български алпинист Минко Занковски са неговите заслуги като директор. Той превръща малкото селско училище в национално училище за планински водачи, като въвежда нови програми за обучение. Занковски е в основата за създаване на тренировъчни бази. Днес училището разполага със своя високопланинска база за тренировки, с три тренировъчни стени и придобива национален авторитет, посочи Михайлова.
Тя добави, че по инициатива на Минко Занковски се създава професията "планински водач".

Предстои предложението за преименуването на училището да получи съгласие и от Регионалното управление на образованието в Ловеч и образователното министерство.
БТА