Срещу служителя на МВР в Ловеч Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията, е образувано досъдебно производство във връзка с извършени неправомерни действия, съобщиха от Окръжната прокуратура в Ловеч.

В неделя NOVA излъчи разследване, което показа как полицейският служител от град Ловеч притежава имоти и автомобили за стотици хиляди левове. Собственик е и на язовир, а в същото време хората разказват, че се държи като местен дерибей. Обект на разследването е и братът на катаджията - Калоян Петков, който при опит да бъде заснет, счупи камера на телевизията. 

В прессъобщение до медиите от Апелативната прокуратура във Велико Търново посочват, че Окръжна прокуратура-Ловеч наблюдава досъдебно производство, образувано през ноември 2019г., за извършени неправомерни действия от служител на МВР, осъществяващи признаците на престъпление от общ характер - упражняване на принуда по отношение на физически лица за разпореждане с имущество. Предмет на разследването са и други престъпления, за които се събират доказателства.

Разследване на NOVA: Лукс на ръба на закона (ВИДЕО)


В производствени бази в град Ловеч, село Дойренци и жилище в село Дренов са извършени претърсвания, като са иззети документи и веществени доказателства, относими към делото.

Друго досъдебно производство има срещу брата на Йордан Петков - Калоян. То е във връзка с възникнал инцидент с журналист на 30 януари 2020 г. в село Дренов, Ловешка област. То е образувано в Районна прокуратура-Ловеч и е за престъпление от общ характер, свързано с повреждане на чуждо движимо имущество. Извършителят е задържан за срок от 24 часа. По отношение на същото лице са налице данни за управление на МПС без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол, допълват от Апелативна прокуратура.

Изявление пред журналисти по двата случая даде директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов. По думите му по случаите са назначени поредица от проверки. Основната е със заповед на министъра на вътрешните работи за проверка за тежко дисциплинарно нарушение от служителя. Назначена е от министъра независима комисия, която да извърши проверката, а срокът за приключване е два месеца.
Маринов каза още, че Йордан Петков не е отстранен от длъжност.

Назначени са проверки и относно това как е реагирано на сигнала на телефон "112" за унищожаване и повреждане на камера на Нова телевизия и забавената реакция от страна на полицията. Маринов заяви, че е установено наличие на дисциплинарно нарушение от служител и е образувано дисциплинарно производство срещу него.