/ Община Ловеч
Районната прокуратура в Ловеч се е самосезирала по проблема с изтичащия амоняк от „Мелта-90“ след публикации в медиите и социалните мрежи, съобщи за  говорителят на Окръжната прокуратура Кирил Петров.

Започва проверка, както на прокуратурата, така и на Икономическа полиция.

Предлагат частично бедствено положение в Ловеч заради амоняка

Проблемът с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май тази година. Тогава от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила.

От миналата седмица сигналите на граждани за остра миризма на амоняк отново зачестиха. Това накара кмета на община Ловеч Корнелия Маринова да свика общинския кризисен щаб по бедствия и аварии и да сигнализира министрите на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи, като е изпратено писмо и до ДАМТН.

Пред журналисти Маринова обяви, че е готова да обяви частично бедствено положение, за да привлече вниманието на държавните органи.

Кметът на Ловеч свика кризисния щаб заради нови сигнали за миризма на амоняк

Изпълнителния директор на „Мелта 90“ АД Андрей Тенев посочи, че след основен ремонт на амонячната инсталация, отнел четири месеца и струващ 85 хиляди евро, се опитват да започнат работа.

От вчера в района около предприятието е поставена мобилна станция на РИОСВ – Плевен, която в продължение на няколко дни ще измерва количествата амоняк в атмосферния въздух.
БТА