Къкринското ханче
Къкринското ханче / Регионален исторически музей Габрово
На Къкринското ханче започна програмата на Община Ловеч по отбелязване на 183 години от рождението на Васил Левски. Пред барелефа на Апостола и вековния бряст, който е свидетел на залавянето му, в двора на ханчето, представители на институции и граждани се събраха, за да поднесат венци и цветя на признателност към делото на великия българин.

По думите на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова необходимо е да помним и да пазим заветите на Левски. "Така делото на Апостола определя до голяма степен и нашето ежедневие. И ако не се сещаме всеки ден за Левски, то е защото днес живеем в различна епоха. Седем поколения българи са се извървели на тази земя от времето на неговата кончина през 1873 г. Нито едно от тях не си е позволило да хвърля подозрения или прах върху светлия му образ. Затова споменът за тежкото робство и днес живее в народната памет", заяви кметът и добави, че примерът на нашите национални герои е пред очите ни и идващите нови поколения българи също трябва да знаят нашето минало.

Честваме годишнината от рождението на Апостола на свободата

Програмата на Къкринското ханче започна с изпълнения на самодейците от Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." - с. Къкрина.
Ще продължи по-късно днес, от 17.30 часа с панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. След това е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21 часа, на откритата сцена на площад "Тодор Кирков", жителите и гостите на Ловеч ще могат да видят спектакъла на Народно читалище "Бяла Анаста 2016" - "През погледа на Левски".
БТА