/ БТА
Бежанци от Украйна ще бъдат настанени в хотелската част на учебно-квалификационния център на Националния статистически институт в с. Сливек, Ловешко. По този начин НСИ подкрепя украинските граждани, напуснали домовете си заради войната, съобщиха от института.

„Чисто човешки искахме да помогнем на тези хора. Добре е, че успяхме бързо да обединим усилията си с община Ловеч“, заяви председателят на НСИ - Сергей Цветарски.

Тридесет украински граждани ще бъдат настанени безвъзмездно в хотела за неопределено време, като институцията ще им осигури пълен пансион.

Решението на ръководството на НСИ беше взето след получено писмо от кмета на община Ловеч с молба да бъде предоставена базата. То е съобразено с одобрената от правителството програма за помощ на украински граждани, търсещи закрила в България.

Европейската статистическа общност изрази своята подкрепа и солидарност с Украйна още миналата седмица. В съвместно писмо, подкрепено от всички ръководители на статистически институти в Европейската статистическа система, генералният директор на Евростат Мариана Коцева и генералният директор на Френския статистически институт Жан Люк Таверние (в момента Франция е ротационен председател на Съвета на ЕС) споделиха общата надежда, че военните действия скоро ще приключат и мирът ще бъде възстановен.