С празнично дефиле и възстановка на бита на троянеца от миналото започна Българският фестивал на сливата. Традициите в сливопроизводството, характерни занаяти, арт ателиета, демонстрации, богата културна и музикална програма показва 28-мото издание на празника.

Началото на Фестивала бе дадено с дефиле по централната улица на града до площад "Възраждане", в което се включиха самодейци от всички троянски читалища, Национално дружество "Традиция", гости и граждани. Те показаха как е ставало брането на сливи в различните исторически периоди в Троян, както и интересни моменти от изваряването.

По време на тазгодишния фестивал се отбелязва и 10-годишнината от създаването на Регионалния клон "34-пехотен троянски полк" - Априлци - Троян - Севлиево на Национално дружество "Традиция". Доброволци от клоновете на дружеството от цялата страна пресъздадоха бита на троянеца по време на войните, сливопроизводството в региона, градската чаршия с различните занаяти. Показани бяха войнишки униформи и облекла от времето след Освобождението до Втората световна война, както и важни исторически моменти от този период.

Мъжете от регионалния клон на НД "Традиция" са тазгодишните майстори за изваряване на ракия. "Вече 10 години тези мъже ни карат да се чувстваме горди българи и горди троянци", посочи кметът на община Троян Донка Михайлова. Казанът за изваряване на ракия на централния троянски площад запалиха Христо Калистерски, Христо Йовчевски и Петко Радионов.

"Ракията не е просто онази течност, която ни сближава заедно на масата. Ракията е онова чудодейно питие, което троянци са продавали, за да учат децата си, за да създават поминък за семействата си и за да инвестират в развитие. Затова празнувайки сливата, ние празнуваме обичта към нашата земя, към Троянския край, уважението към прочутата троянска предприемчивост, защото тя, сливовата ракия, е отваряла и продължава да отваря врати", заяви в словото си Михайлова.

Празникът продължава с богата музикална и културна програма както в Троян, така и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, където гостите ще се насладят и на кулинарно шоу. Всеки може да си закупи и изделие от "Улицата на занаятите", както и да опита известната троянска сливова ракия.