/ iStock/Getty Images
Честото прекъсване на електрозахранването години наред, особено в планинската и курортна част на община Троян, както и в някои малки населени места, предизвика недоволството на граждани, хотелиери и предприемачи от региона. Затова кметът на общината Донка Михайлова е инициирала среща с ръководството на електроразпределителното дружество, съобщи тя пред БТА.

"Напрежението на хората ескалира на 15 и 16 януари, когато на територията на Беклемето, Чифлик, Балканец, Бели Осъм имаше неколкократно прекъсване на електричеството и това доведе до изгаряне на електроуреди, както и до напрежение в тези курортни населени места. Поехме ангажимент да проведем среща с представители на ръководството на електроразпределителното дружество", посочи Михайлова.

Срещата е била днес, присъствали са представители на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, председателят на Комисията по околна среда и туризъм в Общински съвет - Троян, Даниел Сираков, кметове на част от селата на територията на общината и управителят на местното ВиК дружество, съобщи кметът.

Представителите на ЧЕЗ са информирали, че в момента се работи по въвеждането в експлоатация на автоматизиране на електропроводите с два дистанционни сигнализатора по линията Балканец-Беклеме и Бели Осъм-Чифлик. Очакването е те да позволят много бързо да бъдат установявани местата, в които има авария на мрежата. В по-далечен план се предвижда да бъдат инвестирани средства за монтиране на телеуправляеми разделители, чрез които диспечерът може да отстрани аварията много бързо от диспечерския пункт, обясни Михайлова.

"Изразихме неудовлетвореност от дейността на информационната система на ЧЕЗ, която не позволява своевременно да бъдат подавани сигнали и да се получи информация за проблем при спряно електрозахранване и кога ще бъде отстранен", добави кметът.

Тя посочи, че разговорите с различните нива на управление в компанията ще продължат, тъй като Община Троян очаква много бързи и по-конкретни резултати. За пръв път проблемът е бил поставен пред електроразпределителното дружество от Михайлова преди осем години, но все още не е решен.