Откриване на център за психично здраве в Ловеч
Откриване на център за психично здраве в Ловеч
Център за грижа за лица с психични разстройства бе открит в Ловеч на официална церемония. Лентата прерязаха кметът на община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов.

Присъстваха директорът на Държавната психиатрична болница  д-р Митко Митев,  директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Снежанка Алексиева, представители на администрацията и други институции, съобщават от общинската администрация. 

„Това е 28-ата поред социална услуга на общината и тя е изключително важна. Защото е израз на грижата ни към хората, които тука вече ще имат една семейна среда. Хора с различни затруднения ще получават деинституционализирана грижа. Това е една от основните постановки в европейската политика по отношение на тези услуги. И вярвам, че настанените тук ще се чувстват добре“, каза Корнелия Маринова, цитирана от пресцентъра ѝ. Тя връчи ключовете и трудовите договори на служителите на управителя на центъра Теодора Пенкова. 

Водосвет отслужи Ловчанският митрополит Гавриил с отец Вениамин, после бяха осветени новите помещения.

Новият център с капацитет 15 места дава възможност хората да бъдат изведени от Държавна психиатрична болница в Ловеч и да бъдат настанени в услугата. Проектът е на стойност 272 хиляди лева. Центърът дава възможност за независим и достоен живот на хора с психични разстройства чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на хората в общността, посочват от общинската администрация.

Проектът се изпълнява в асоциирано партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавна психиатрична болница – Ловеч, и Държавни психиатрични болници.
БТА