Жалбата от “Орфеева лира” без разглеждане
Жалбата от “Орфеева лира” без разглеждане / netinfo
Заместник-областният управител Бойка Арабаджиева остави без разглеждане жалбата от Академия за европейска култура „Орфеева лира”, представлявана от Иван Есенски, изпълнителен секретар, комендант на изложбата „Съкровищата на България” против заповед на кмета на община Крумовград.

Заповедта, подписана от заместник-кмета забранява провеждането на територията на град Крумовград на мероприятия, организирани на 18.06.2008г. от:
1. Академия за европейска култура “Орфеева лира”;
2. ОбС на ДПС - Крумовград;
3. ОбС на БСП - Крумовград;
4. Сдружение “Живот за Крумовград”;
5. Кмета на кметство Полковник Желязово;
6. Кмета на кметство Звънарка;
7. Кмета на кметство Овчари.

Според текстове от Закона за събранията, митингите и манифестациите / ЗСММ/, кметът на общината може да забрани провеждането на събрание, митинг или манифестация. Забраната може да бъде обжалвана пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет в срок от 24 часа от уведомяването й. ЗСММ е обнародван при действието на Конституцията на Република България от 1971 г. и Закона за народните съвети. Този, последният, закон обаче е отменен, а от 1991 г. е в сила нова Конституция на България. Законът за събранията, митингите и манифестациите е специален спрямо общите разпоредби на Административно-процесуалния кодекс /АПК/ и Закона за администрацията /ЗА/. Специалният закон – ЗСММ, ограничава действието на общия закон. Поради това Областният управител няма правомощия за разглеждане на жалбата. Цялата преписка отива по компетентност в районен съд – Крумовград, който следва да се произнесе с окончателно решение.

Отговорът на жалбата е даден в законовия срок от 24 часа – в 11.40 часа на 19.06.2008 г. след като е изискана и разгледана обжалваната заповед на кмета на община Крумовград. Поради отсъствието на областния управител заради ангажименти в столицата, писмото до г-н Иван Есенски бе изпратено от надлежно оправомощения заместник-областен управител г-жа Бойка Арабаджиева.