Започва седмица за борба със затлъстяването
Започва седмица за борба със затлъстяването / netinfo

Започва третата национална седмица за борба със затлъстяването. Тази година седмицата е посветена на проблемите в храненето при учениците на възраст от 7 до 19 години. В училищата в цялата страна ще бъдат разпространени националните препоръки за здравословно хранене, ще бъдат организирани изложби на здравословни продукти, водещи специалисти по хранене и диететика ще консултират безплатно всички желаещи.

Намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз.

През последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми. Последното национално представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми не само за възрастните, но и при децата. Със свръхтегло са 19% от момчетата между 10-18 години и 16% от момичетата между 10-14 години, а със затлъстяване – 8% от момчетата и 4% от момичетата между 10-14 години.