Юрий най-после български гражданин
Юрий най-после български гражданин / netinfo

С Указ № 7 на президента на Република България дванадесетокласникът Юрий Василиевич Куртов от СОУ “П. Р. Славейков” в Кърджали получи полагащото му се българско гражданство. Одисеята на Юрий продължава вече много години. Роден в Молдова, той живее в Украйна до 9-годишна възраст. След това семейството се преселва в Кърджали и започва да установява живота си тук. Юрий расте без ЕГН и българско гражданство, липсата на което в детските си години не усеща. Но с течение на времето започват трудностите. Тренира баскетбол с увлечение, но при състезанията бива третиран като чужденец.

Многобройните опити да стане българин по закон се увенчават с неуспех. Негов съученик с подобна съдба получава гражданство и баща му решава да помогне на Юрий. Държавната машина се задейства благодарение на личния ангажимент на президента Георги Първанов.

С българското си гражданство Юрий получава ЕГН, което му дава възможност да кандидатства във ВУЗ като своите съученици. Младежът мечтае да стане полицай или професионален военен.