Временно преустановяват поставянето на ваксини против паротит
Временно преустановяват поставянето на ваксини против паротит / netinfo
В Имунизационния кабинет на РИОКОЗ временно е преустановено поставянето на ваксини срещу паротит (заушка). Причината е изчерпване на наличните количества. Очаква се нова доставка на ваксини в началото на следващата седмица, а имунизациите ще продължат от 12 декември.

До 3 декември 2007 г. в кабинета бяха имунизирани 1652-ма души от рисковата възрастова група 1982/1992 година. От тях 1/3 са ваксинираните, родени в периода 1982-1986 година. Тези младежи и девойки нямат имунизация срещу заболяването. При подновяването на кампанията, те ще бъдат имунизирани с предимство. Родените от 1987 до 1992 година ще бъдат обхванати в допълнителния етап от кампанията само след уточняване на имунизационния им статус чрез бележка от личния лекар. Подлежащите на имунизация трябва да представят в кабинета здравната си книжка, а ненавършилите пълнолетие ще се ваксинират в присъствие на родител или с писменото му съгласие.

През последната десетдневка на ноември бяха регистрирани 57 случая на паротит в областта. За целия месец те са 142, а от началото на годината - 286.