/ iStock/Getty Images
Влакова мотриса дерайлира в района на момчилградското село Подкова. Причината е паднала на релсите скална маса. Екипи на пожарната вече разчистват линията.

Няма пострадали хора, съобщи областният управител на Кърджали Даниел Делчев пред БНР. Той определи като тежка ситуацията в района след обилните дъждове.

От тази сутрин 6 населени места са без ток заради повреди по електропреносната мрежа.

През цялата изминала нощ е имало проблеми с електроснабдяването. Областният управител Даниел Делчев заяви: „Проблеми с електрозахранването има и в Черноочене, Паничково, Комунига и в Железник. Проблемите се дължат най-вече на силния вятър и на тежкия мокър сняг. В района на Ардино на места снегът е 30 см. Има много паднали дървета, които явно са оказали влияние на далекопроводите“.

И днес без вода са 4 села, след като придошлата река Върбица наводни помпена станция.

„Надяваме се, че днес подсушаването на помпените агрегати и ремонта на електрическото табло ще бъдат завършени, за да може да бъде възстановено водоподаването в тези райони“.

Кметовете могат да разчитат на помощ от държавата, увери областният управител: „Надявам се днес до края на деня да бъдат обходени всички проблемни места, да бъдат подготвени тези доклади, за да можем максимално бързо да ги внесем в междуведомствената комисия. Имам уверението на министър Рашков, който е неин председател, и на гл. комисар Николов, че максимално бързо ще бъдат разгледани тези докладни записки, за да може да получат съответните общини финансова помощ“.
 
БГНЕС