Валиите на Маниса и Одрин гостуваха на областния управител
Валиите на Маниса и Одрин гостуваха на областния управител / netinfo

Областният управител Ангел Коджаманов посрещна двама валии от съседна Турция . Посещенията на добра воля на колегите му от Маниса Джелялеттин Гювенч и на Одрин Мустафа Бююк бе по искане на гостите. И двамата валии са решили в един и същ ден да посетят kърджалийския си колега.  Инж. Коджаманов представи на Джелялеттин Гювенч област Кърджали накратко, като подчерта, че един от приоритетите в икономическото развитие е туризмът. Гостът разказа за приоритетите в развитието на своята област. В Маниса има 1,4 млн. жители като около половината са български изселници, каза Гювенч. Стана ясно, че връзките между двете области могат да бъдат задълбочени в бъдеще, като основа за това да станат общи инициативи в областта на туризма.

Такива общи инициативи Кърджали вече осъществява с друга област от съседна Турция – Одрин.  Коджаманов посрещна на своя територия одринския си колега Мустафа Бююк. Първата среща между двамата беше на 24 май в Одрин, малко след встъпването на новия валия в длъжност. След седмица предстои съвместна проява по линия на международната мрежа и на двете области в туристическо изложение в няколко съседни гръцки града. Областният управител информира колегата си за създаването на туристическа асоциация в Кърджали. „Надявам се,че организацията скоро ще намери ответен и надежден партньор в Одрин”, подчерта той. Инж. Коджаманов информира валията за разговора си с българския външен министър Ивайло Калфин неотдавна във връзка с решаването на проблемите с наводненията в граничните райони между съседските области. Добрата новина е, че се обсъжда изграждането на съвместна система между България, Турция и Гърция за ранно оповестяване на наводненията. Надявам се, че след въвеждането й в експлоатация времето за достигане на информацията до вас ще е достатъчно кратко и достатъчно рано, за да се вземат нужните мерки, подчерта Коджаманов.

И двамата турски гости поставиха въпроса за улесняване на визовия режим между България и Турция. Областният управител също изрази своето виждане, че това би спомогнало за по-доброто развитие на туристическите връзки между нас като съседи, а и би спомогнало за по-доброто сътрудничество в бизнеса. Той пое ангажимент в рамките на правомощията си да съдейства за възможно скорошно решаване на проблема, поставян многократно от съседите.