В РИОКОЗ разполагат с ваксини срещу грип
В РИОКОЗ разполагат с ваксини срещу грип / netinfo
Ваксината “Инфлувак” се предлага по 10,00 лв., а за поставянето се заплащат 2,00 лв. Тя се препоръчва от Световната здравна организация срещу три грипни щама. Имунизациите ще продължат до края на месец ноември, въпреки, но най-подходящият период за това е до края на октомври.

Ваксините в Имунизационния кабинет на РИОКОЗ се поставят след заявка на тел. 6 02 81. До момента от услугата са се възползвали 40 служители и работници от фирми и ведомства и 12 граждани. Въпреки, че ваксината не означава 100% гаранция срещу заразата, все повече граждани прибягват до употребата й. Епидемиолозите препоръчват имунизация най-вече на хора от рискови групи – деца от 0 до 4 години, хронично болни, възрастни хора над 65 години, хора с обществена професия, предполагаща много контакти и хора със занижен имунитет след сериозно преболедуване.

Засега не може да се говори за поява на грип както в страната ни, така и в Европа, но се очаква през тази година да се появи нов грипен вирус – “Соломонови острови”. Грипните епидемии се проявяват обикновено към декември – януари. Миналата година в област Кърджали не бе обявена грипна епидемия, но бе отбелязан ръст на острите респираторни заболявания /ОРЗ/, които протичаха като грипоподобни. В момента епидемиологичната обстановка тук е спокойна и типична за сезона. За последната десетдневка са регистрирани общо 123 случая на ОРЗ срещу 138 за предходната.