В Кърджали се откри Регионален център за правни консултации за лица от социално уязвими групи
В Кърджали се откри Регионален център за правни консултации за лица от социално уязвими групи / netinfo
Регионален център за консултиране на лица от уязвими социални групи към Адвокатски съвет се откри днес в Кърджали. Той е 9-тия в страната, като сред градовете, където такива центрове вече са открити, са  Варна, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново, Хасково. Те отварят врати под егидата на Националното бюро за правна помощ в системата на Министерството на правосъдието. Специално за откриването в Кърджали пристигнаха председателят му Елена Чернева и нейният заместник Вилма Василева.
Тук бяха още обществения посредник на Кърджали Расим Муса, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник-областният управител Севда Камбурова, окръжните магистрати Георги Милушев и Желязко Стефанов, представители на ОД на МВР, на адвокатската колегия, които ще се включат в работата на Центъра, ръководителите на социални служби в града. 
Ръководител на регионалния център за консултиране е председателят на адвокатската колегия в Кърджали Милена Караманолова. Тя подчерта, че ще направят всичко възможно работата на центъра на се разшири и по общините в областта, където много хора от социално уязвими групи ще имат нужда от безплатни правни консултации и помощ.  
Право да ползват тези безплатни услуги ще имат лица, чийто месечен доход не надвишава 314 лева – тоест това е границата на бедност в България, установена с постановление на МС за тази година, каза пък пред присъстващите председателят на националното бюро за правна помощ Елена Чернева.  В обръщението си към тях тя уточни, че освен безплатни консултации, ако е налице правен интерес, да могат да се образуват и дела в съда, като това също ще бъде безплатно за социално слабите граждани.