Студенти от Кърджали реставрират антики в Одрин
Студенти от Кърджали реставрират антики в Одрин / netinfo

Студенти от филиала на Пловдивския университет в Кърджали бяха на тридневно посещение в Тракийския университет в Одрин, където заедно със свои колеги се обучаваха на практика и на теория как се консервират и реставрират антични паметници на културата. Обмяната на опит се състоя от 12 до 15 април и е част от изпълнението на трансграничния проект „Музеите по поречието на река Арда", част от който е и кърджалийския музей.

Младите реставратори и консерватори от Кърджали, под ръководството на одрински преподаватели и студенти, са работили върху предмети от стъкло, дърво, камък, текстил и хартия. Освен това студентите са посетили забележителности като световния паметник на Юнеско - джамията Селиме и популярния Музей на здравето, където се е провеждало лечение с музика и вода.

„Тракийският университет в Одрин се оказа с много добра база и добри преподаватели, но най ценното бе, че се завързаха изключително ползотворни контакти между българските и турските студенти. Вече има и съвместна страница във Фейсбук", разказа ръководителят на проекта от българска страна, директорът на музея в Кърджали Павел Петков.

От 10 до 14 май предстои визитата на нашите студенти да бъде върната от турските им колеги, които ще дойдат в Кърджали и на место ще се запознаят с културно-историческите забележителности на региона. Предвидено е гостите от Турция да посетят Перперикон, Татул, Историческия музей, Вила Армира край Ивайловград, а на прибиране към Турция да видят и Александровската гробница.

Вторият модул по проекта „Музеите по поречието на река Арда" включва изложбата на старите икони от 16 век в зала „Конака" в областната управа на Одрин, която ще бъде открита на 28 май. По думите на Павел Петков възможно е това да направят лично министрите на културата на Турция и България.