Спасиха гражданин в Световния ден на сърцето
Спасиха гражданин в Световния ден на сърцето / netinfo

По време на Световния ден на сърцето - 26 септември, един от гражданите, явил се да определи личния си риск от сърдечно-съдово заболяване е бил своевременно хоспитализиран в кардиологичното отделение на кърджалийската болница. Прегледът се оказал решаващ за живота му, съобщиха от РИОКОЗ в Кърджали.

25 човека са били прегледани и консултирани от д-р Кирил Камарев и д-р Марк Базлянков в събота. От тях 14 се оказали с артериална хипертония и 3-ма със стенокрадия. По данни на РЦЗ тревога будели новорегистрираните случаи на сърдечно-съдови заболявания в областта през последните 3 години. За 2006, 2007 и 2008 година те са съответно: 3 978, 3 626 и 3 286.

Във връзка със Световния ден на сърцето експерти по обществено здраве от РИОКОЗ са раздали над 500 здравно-просветни листовки и дипляни за исхемичната болест на сърцето, сърдечната криза, мозъчния инсулт и хипертонията, отпечатани със средства на Обществената коалиция за здраве по програма СИНДИ на СЗО.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за високата смъртност по света - всяка година от тях умират над 17,2 милиона души. И все пак, 80% от преждевременната смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания и инсулт, може да бъде предотвратена чрез контролиране на основните рискови фактори:  затлъстяване и наднормено тегло, артериална хипертония,  намалена двигателна активност, повишено ниво на холестерол и мастни киселини, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол,  стрес. 

Кампанията по повод Световния ден на сърцето бе организирана в Кърджали от Регионалния център по здравеопазване, МБАЛ "Д-р Ат.Дафовски", МЦ "Авицена", РИОКОЗ и Обществената коалиция за здраве (ОКЗ). Денят е отбелязан за първи път на 24-и септември 2000 година. Инициативата е обявена от д-р Ингрид Мартин от Световната здравна организация и е подкрепена от ООН, ЮНЕСКО и други международни организации.