Временно е ограничено движението в двете посоки по път III-8653 Китница – Русалско при км 20 в област Кърджали поради разлив на река Арда с наводняване на пътното платно и моста при с. Китница, информират от АПИ.

Обявено е частично бедствено положение, което се отнася за част от територията на община Aрдино и се отнася за 6 населени места - Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука. Те са останали без пътна връзка със света поради това, че железобетонният мост на река Арда е останал под високите води на реката.

"Мостът на с. Китница отново е залят вследствие на продължаващия втори ден проливен дъжд и хората са откъснати от света", заяви пред БНР кметът на Ардино Изет Шабан.




Към момента хората могат да се придвижват от и до селото само пеша - по въжен мост, който остава единствен вариант за достъп до Русалско.

От Хидро-метеорологичната обсерватория в Кърджали казаха за БТА, че най-много валежи през вчерашния ден до тази сутрин са паднали на територията на община Момчилград – 69л./м2 и в община Кърджали – 67л./м2. В община Ардино отчетените количества са 60л./м2. В останалите четири общини в областта падналите валежи са били под 30л.м2.




Сложна е и пътната обстановка в Смолянско. Временно движението по път III- 863 в участъка Малка Арда – Баните при км 28+500 се осъществява двупосочно в една лента поради паднала скална маса. Движението е сигнализирано с пътни знаци.

Временно движението по път III- 863 в участъка Соколовци – Момчиловци при км 0+700 се осъществява двупосочно в една лента поради паднала скална маса. Движението е сигнализирано с пътни знаци.

Близо 175 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Златоград през последните два дни, съобщи във Фейсбук кмета Мирослав Янчев. Водите в язовир Златоград доближават кота преливник. Нивото на река Върбица е в рамките на речното корито и няма опасност от разливи, към настоящия момент, допълва Янчев.



 
В резултат на проливните дъждове има паднали земни маси на уличното платно в с. Ерма река и с. Аламовци. В с. Старцево преля водосток и наводни гараж, а в Долен е пропаднала подпорна стена в частен имот, като е нарушила покривна конструкция в друг частен имот.

Общински екипи разчистват засегнатите от разрушителното пълноводие терени, уточняват от общинската администрация. Валежите в Златоград и региона само за последното денонощие са 122 л/кв. м, според данни от Метеорологичната станция на връх Рожен.
БНР, БТА