Символичен чек за 73 млн. лева връчи Борисов на тютюнопроизводителите
Символичен чек за 73 млн. лева връчи Борисов на тютюнопроизводителите / netinfo

Символичен чек за 73 млн. лева връчи премиерът Бойко Борисов на председателя на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев в Кърджали. Това, което обещахме днес, го изпълняваме, каза пред тютюнопроизводители от Южна България Борисов, който пристигна в региона заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Субсидиите са по схемата за Национални доплащания за тютюн за 2011 г., необвързана с производството. По нея се подпомагат земеделски стопани, които през периода 2007-2009 г. са били премирани за количества произведен тютюн и които продължават да извършват земеделска дейност.

„Не трябваше да бъдат прекъсвани тези национални доплащания. На територията на Еевропейския съюз в 27 страни се произвежда тютюн и само в България прецедентно през последните две години не се получаваха национални доплащания за тютюн", каза след като прие чека Цветан Филев. Той благодари на правителството за вникването в проблемите на тютюнопроизводителите.

„Тези средства никога няма да бъдат достатъчни, но сме удовлетворени, защото този бранш е единственият, чиято стока е конвертируема на европейския пазар", каза още Филев и подчерта, че всяка година тютюнопроизводителите внасят около милиард и половина под всякакви форма в хазната.