Шумът в Кърджали се увеличава
Шумът в Кърджали се увеличава / netinfo
През 2008 г. наднормените шумови нива в Кърджали са нараснали с 10% в сравнение с измерените през 2007 г. поради увеличения автомобилен транспорт, преминаващ през града.

Това показва анализът на експертите от РИОКОЗ – Дирекция “Лабораторни изследвания”, които през месец октомври проведоха измерване на нивото на градския шум в 15 пункта на Кърджали. Шумовите нива бяха засечени в часовете на най-интензивно транспортно движение: сутрин от 7.00 до 9.00 часа, на обяд от 11.00 до 13.00 часа и след обяд от 16.00 до 18.00 часа.

Направени бяха 90 измервания, 67 от които са над нормите:

· На улици с интензивно движение са извършени 30 измервания, всички те са несъответстващи, т.е. измерените стойности са над 60 децибела

· На улици в близост с шумни обекти – производствени, гари и др. са направени 30 измервания, 19 от които превишават нормата от 70 децибела

· В жилищни райони – 18 измервания, 6 от тях са над 55 децибела

· В територии и зони, подлежащи на усилена шумозащита – 12 измервания, всички над 45 децибела

Пунктовете за мониторинг в Кърджали са разположени на следните места: на бул. “Беломорски” при МБАЛ”Д-р Ат.Дафовски” и на автогарата; на бул.”България” при ЖП гарата, магазин “Всичко за 1 лев” и бл.“Троя”; във Възрожденци на бул. “Хр.Ботев” срещу магазин “Зорница”; във Веселчане до Автосервиза и на ул.“Първи май”; в Студен кладенец на ул.”Хвойна”. Шумовото ниво се мери и на пунктове, разположени на ул.”Пирин”, ул.”Бузлуджа”, района на Месокомбината, парк Простор, Държавна психиатрична болница и при Булфанко.

Ежегодното измерване се осъществява по методика, утвърдена от Министерството на здравеопазването, според която 40 % от общия брой пунктове са разположени върху територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик и железопътен транспорт; 30 % са разположени върху територии с промишлени източници на шум – производствено складови територии и зони и 30 % от общия брой пунктове са разположени върху територии, подлежащи на усилена шумозащита (жилищни зони с неутежнен акустичен режим; зони за обществен и индивидуален отдих; зони за лечебни заведения и санаториуми). Измерванията се извършват с модерна апаратура - интегрален шумомер 2238 “Медиатор”.