Ротарианци посетиха МБАЛ и Добролюбие
Ротарианци посетиха МБАЛ и Добролюбие / netinfo
Под мотото “Да дадем живот на мечите,да намалим детската смъртност от 0 до 5 год.” се проведе изнесено заседание на Ротари клуб Кърджали .То бе проведено в конферентната зала на МБАЛ ”д-р Атанас Дафовски” .

“Да дадем живот на мечтите, онези мечти на деца от 0 до 5 години ,който не могат да се осъществят”- каза президента на Ротари клуб инж.Джевдет Адем. Затова и една от основните теми за 2008/ 2009г на членовете на Ротари клуб е съдействие и помощ за намаляване на детската смъртност.

С презентация на тема “Намаляване на детската смъртност – една от Целите на хилядолетието”, щефът на МБАЛ д-р Тодор Черкезов представи състоянието на детската смъртност в света,в България и обл.Кърджали ,

Той изнесе  сравнителни данни за раждаемостта , детската смъртност в България.

За Кърджалийска област раждаемостта е  9.7, детска смъртност  5.9,  обща смъртност 12.8.

Д-р Черкезов набеляза и някои от начините за спасяване на детския живот, като наблегна на кърменето и ваксинациите като важни опорни пунктове в борбата със смъртността.

Членовете на Ротари клуб обсъдиха редица инициативи, свързани профилактиката на болестите в детската възраст и условията на лечениена деца от № до 5 години в стацоинара.

Ротарианци посетиха и разгледаха хоспис “Добролюбие. Здравко Карамитев – управител на хосписа представи пред тях медико социалните услуги ,извършващи се в заведението .