Роко осъди за втори път България в Страсбург
Роко осъди за втори път България в Страсбург / netinfo

3500 евро обезщетение и 3000 евро съдебни разноски ще плати държавата на Ерджан Рашид - Роко за нарушаване на човешките му права по дело за пране на пари, което в България продължава 9 години и още не е приключило. Така за втори път Роко осъди България в Страсбург, съобщиха за Дарик радио от кантората на адвокат Михаил Екимджиев, който го представлява в Европейския съд.

През септември 1999 година срещу Ерджан Рашид е повдигнато обвинение за пране на пари, след като той се опитва да регистрира автомобил “Мерцедес”, издирван от Интерпол. 17 месеца по-късно Роко е задържан под стража и прекарва с белезници и под домашен арест 2 години и 5 месеца. Магистратите в Страсбург са отсъдили, че срокът на лишаването му от свобода без присъда е неразумно дълъг. Като отделно нарушение на човешките права на Роко е отчетен формалният подход на българските съдилища към многобройните обжалвания на мярката му за неотклонение.

Европейският съд е осъдил държавата и заради продължителността на все още неприключилия наказателен процес и заради липсата на правна възможност Ерджан Рашид да получи обезщетение за нарушените си човешки права вътре в страната.