РИОСВ  разгледа над 50 уведомления за инвестиционни намерения в областите Хасково и Кърджали през юли
РИОСВ разгледа над 50 уведомления за инвестиционни намерения в областите Хасково и Кърджали през юли / netinfo

Експерти от регионалната екоинспекция разгледаха над 50 уведомления за инвестиционни намерения в областите Хасково и Кърджали през юли. За 23 от тях са издадени решения за преценка необходимостта от оценка за въздействието им върху околната среда.

Нов търговски център от веригата „Меркадо” може да бъде изграден в землището на град Хасково без за това да е необходимо да се извърша ОВОС е решението на екоинспекцията. Зелена светлина получават и намеренията за създаване на вилно селище в местност близо до град Кърджали, както и изграждането на хотелски комплекс с прилежащи към него бунгала в село Царевец, община Кърджали.

От постъпващите в екоинспекцията уведомления за инвестиции в региона се увеличава броя на тези, целящи използването на възобновяемите източници на енергия за производство на електричество.

22 становища са издали през юли екоекспертите за обекти, които съгласно закона за опазване на околната среда не подлежат на преценка или задължителна оценка за влиянието, което биха оказали върху природата при евентуална тяхна реализация.