РИОСВ 3 пъти предупреждава ОЦК през ноември, той ни обгазява 5 пъти ударно
РИОСВ 3 пъти предупреждава ОЦК през ноември, той ни обгазява 5 пъти ударно / netinfo

През ноември РИОСВ Хасково е дала 3 предписания на ОЦК АД за временно прекратяване работата на агломерационна машина от инсталацията за производство на олово и оловни сплави с цел спазване нормите за чистота на атмосферния въздух. В същото време стана ясно, че за същия период металургичното дружество 5 пъти е обгазявало Кърджали със серен диоксид, сочи справката на Изпълнителната агенция по околна среда.  Най-сериозни количества от вредния газ са били изхвърлени на 21 ноември. Тогава металургичния гигант е обгазил Кърджали с 3,96 пъти над допустимите норми. Сериозно е било и положението на 4-то число на месеца. Тогава съдържанието на серен диоксид е било 3,14 пъти над допустимото. На същия ден средно дневните стойности са били 1,54 пъти над нормата.  Обгазявания е имало и на 3 ноември 1,62 пъти над допустимото, на 15-ти - 2,47 пъти и на 28-и - 1,82 пъти.

Общо през месец ноември експертите от РИОСВ- Хасково провериха 185 обекти. Дадени са 17 предписания за отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство, съставени са 5 акта и са издадени 4 наказателни постановления на обща стойност 60 100 лв.

Акцент в работата екоинспекцията през месеца са савместните проверки от представители на РИОСВ- Хасково, Басейнова дирекция и РДНСК на язовир „Ивайловград" за нерегламентирани изпускания на отпадъчни води, нерегламентирани водоползвания, наличието на сметища, изпълнението на изискванията на санитарно- охранителните зони за питейно водоснабдяване и наличието на незаконни строежи. Към момента от екоинспекцията са констатирани  и описани масивни, сглобяеми и други незаконни постройки за отдих на 122 ползватели, като проверките продължават.