/ iStock/Getty Images
"Пожарът, който две седмици бушува на гръцка територия в близост до границата с България в района на община Кирково, е преминал снощи в българска територия на още едно място", каза комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Кърджали.

Той уточни, че посоката спрямо връх „Вейката“, където втори ден гори на българска територия, е към граничния пункт „Маказа“, но е много далеч от него и не го застрашава. Става въпрос за района между 11 и 13 пирамида.

Голям горски пожар пламна в Родопите

На място на второто огнище има както 25 пожарникари, така и над 60 горски служители, които работят на четири фронта, като правят просеки с багери и извършват действия, които да предотвратят опасността да прехвърли билото.

„На този етап не мога да определя каква е обхванатата площ, но мога да кажа, че огънят е далеч от селата и не застрашава домовете на хората. По билото може би вече 15км. е минал насам, като в наша територия е навлязъл на около 300 метра частично“, коментира още комисар Заимов.

По думите му в борбата с огнената стихия от българска страна е направен опит за включване на хеликоптер Ми-17, който през вчерашния ден извършваше обливания над засегнатото първо огнище в землището на село Горно Къпиново, но заради силното задимяване той се връща в Крумово.

При възможност да бъде използван, ще бъде повикан отново. "В старата част няма проблеми. По-опасно е в посока "Маказа", като разширение, но пак казвам, на този етап няма опасност за населените места в района", каза още комисар Заимов.

Гасенето на пожара на връх „Вейката“ продължават 21 пожарникари, двама доброволци и горски работници. Около 14 км е фронтът му от тази сутрин, посочват от МВР.
БТА