/ istock
Приключиха авиационните третирания срещу марокански скакалец в област Кърджали.

Обработени от въздуха са териториите на пет общини в областта - община Черноочене, община Кърджали, община Джебел, община Кирково и община Момчилград.

Каква е обстановката в Кърджалийско след нашествието на марокански скакалци

В кратки срокове Областната администрация и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) създадоха организация и незабавно предприеха действия за спешно извеждане на растително защитни мероприятия върху засегнатите площи. Общо обработените са 19 851 дка.

Наблюденията, извършени от инспекторите и експертите по растителна защита, след проведените третирания, показаха, че е постигнат добър ефект от прилагането на избрания продукт. Не се наблюдава въздействие върху нецелевите организми.

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско, въвеждат мерки

Празните опаковки от използвания продукт за растителна защита са събрани и предадени по съответния ред, съгласно Системата за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита.

На основание постъпилата информация от останалите ОДБХ, към момента на територията на страната няма установено намножаване на марокански скакалец, което да налага прилагане на спешни мерки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС