Представят проект за заповед на защитена зона «Бяла река»
Представят проект за заповед на защитена зона «Бяла река» / netinfo
Среща с обществеността за представяне на проект за заповед на защитена зона «Бяла река», ще проведат експерти от регоналната екоинспекция. Тя е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 по Директивата за птиците.

На 24 април от 10.30 часа в конферентната зала на община Крумовград ще се проведе среща със заинтересованите страни за обсъждане на предложените ограничения в проекта на заповед за обявяване на защитена зона «Бяла река» .

Мястото от НАТУРА 2000 обхваща част от землищата на села от Ивайловградска и Крумовградска общини. В ивайловградско земи от селата Белополяне, Долно и Горно луково, Гугутка, Кондово, Мандрица, Меден бук, Одринци и други са включени в защитената зона. От община Крумовград в «Бяла река» попадат част от землищата на селата Аврен, Горни и Долни юруци, Черничево, Тинтява и Стражец.

В границите на защитена зона «Бяла река» се поставят ограничения върху разораването и залесяването на ливадите, пасищата и мерите в нея. Забранено е извършването на дейности, които водят до отводняване или пресушаване на мочурища и естествени водни обекти, както и извършването на корекции на речни корита и промяна на хидрологичния им режим.