/ Павел Тенчев
Кърджали е четвъртият град в страната, където се провежда акция за безплатно изследване на хепатит В и С под надслов „Скъсай с хепатита!”. Тя бе открита от  председателя на НС Цвета Караянчева, която е и патрон на инициативата за областния град.

В нея се включиха кметът Хасан Азис, народният представител Адлен Шефкет, областният управител на Кърджали Никола Чанев. Всички те прерязаха с ножица жълти вратовръзки - символ на коварната болест.

„Убедена съм, че младите хора трябва да бъдат информирани и да знаят каква е превенцията на тези заболявания. Сега те могат да бъдат излекувани, нещо което преди го нямаше. Затова нека отделят десет минути, за да направят своето изследване”, каза при откриването на акцията Цвета Караянчева.

Тя, кметът Азис, народният представител Адлен Шефкет и областният управител на Кърджали Никола Чанев бяха сред първите, които се тестваха за хепатит В и С в мобилната лаборатория, разположена в центъра на Кърджали.

Директорът на РЗИ Кърджали Виктор Кирчев изнесе данни за заболяването от 2015 година до момента в областта. От думите му стана ясно, че за този период заболелите от хепатит С са трима, а от В - четирима.

За същия период през лабораторията на инспекцията са изследвани малко над 300 човека.